אישה, בעל, עסק

אישה, בעל, עסק

בעל ואישה, 2 אחיות, אבא ובן. הורים ובנים. לעסקים משפחתיים פנים רבות אבל מלכודת אחת! דרורית גל-פז, בת להורים שניהלו עסק משפחתי, מאמנת עסקית בכירה לעסקים משפחתיים ובעלת תואר שני בפסיכותרפיה קוגנטיבית-התנהגותית, חושפת את האתגר הגדול שעומד בפני עסקים משפחתיים ונותנת עצות זהב לצלוח אותו בהצלחה

 

"'הוא לא עושה כלום', 'הוא עצלן,' זה מה שאמרו עליו על המסכן הזה..."

המסכן עליו מדברת דרורית גל פז (60), מאמנת עסקית בכירה לעסקים משפחתיים ובעלת תואר שני בפסיכותרפיה קוגנטיבית-התנהגותית,  הוא לא אחר מאשר אביה שהיה שותף לעסק משפחתי שרכשה אימה של גל פז, לפני כמעט 50 שנה. "עד גיל  12 גרנו ברמת גן", משחזרת גל פז את קורות חייה, "אמא שלי הייתה עקרת בית ואבא שלי היה איש ים. הגאי. הייתה לו ספינה משלו בנמל ת"א והוא היה מעביר את האורחים לאוניות הפאר שעגנו 4-3 קילומטרים מהחוף.  כשהנמל נסגר, הציעו לו לעבור לנמל אשדוד. אימא שלי הטילה וטו 'הילדים שלי לא יגדלו שם'" נזכרת גל פז בנקודת הפסיקה. במקום לעבור לאשדוד, קנתה המשפחה עסק לניקוי יבש בחדרה.

 

מניוד נופשים לאונייה, נייד האב חבילות כביסה  לבתי הלקוחות. "במבט לאחור", מסיקה גל פז, "אם הייתי המאמנת העסקית של המשפחה, הם היו מבינים שאבא שלי לא יכול היה לעבוד שם. הוא לא סבל את זה. אמא שלי הייתה יזמית. היא הרחיבה את העסק ופיתחה אותו גם לכיוון של מכירת מפות ובדים ויצרה קשרים מעולים עם הלקוחות. אבא שלי היה איש של ים.  לקחו לו את האהבה והוא היה אומלל. בדיעבד, מה שהיה צריך לעשות זה להכניס עובד שיעזור עם ההסעות ואולי עוזרת אישית. זה היה משתלם כלכלית", סבורה גל פז, "כי העסק עבד יפה והצליח." 

 

"כמעט כל העסקים המשפחתיים נפתחים באהבה ובחיבוק גדול"

לא רק העסק הפרטי של הוריה של גל פז הצליח, הסטטיסטיקות מראות שביחס לעסקים רגילים, עסקים משפחתיים מצליחים יותר. רק 25% מהם נסגרים בשנה הראשונה להקמתם לעומת נתונים עגומים בהרבה בעסקים לא משפחתיים. ההסבר שנותנת גל פז לתופעה טמון לדעתה בעובדה "שלבני משפחה כיף לעבוד יחד. זה כיף לפגוש את המשפחה ביום ראשון אחרי ארוחת ליל שבת. אני את הבן שלי לא רואה הרבה אבל אם הייתי עובדת איתו הייתי רואה אותו כל הזמן."

 

זמן הוא מילת מפתח כשמדובר במישפחתולוגיה עסקית. "כמעט כל העסקים המשפחתיים שנפתחים", מתארת גל פז את המציאות, "נפתחים באהבה ובחיבוק גדול. יש דאגה אחד לשני, יש תמיכה, יש עזרה הדדית ולכולם חשוב הבטחון הכלכלי." כשהיא אומרת "אחד לשני", מתכוונת גל פז לעסקים משפחתיים של בעל ואישה, אבא ובן,  3 אחיות, הורים ושני בנים ואפילו שותפות עסקית בת 18 שנה "שזה ממש כמו בעל ואישה". ב-15 השנים האחרונות ראתה גל פז כמעט הכול אבל לא משנה איזה פנים עומדים מאחורי העסק, הפן השני של המשפחתולוגיה העסקית זהה אצל כולם.  אין הגדרת סמכויות. אין הפרדה בין העסק לבית, לעיתים קרובות יש ריכוזיות יתר שנמצאת בידי מייסד העסק ובמקרים אחרים אין שום הצבת גבולות מול העובדים. "שהרי אנחנו משפחה", מסכמת גל פז את התפיסה הרווחת, "מה הבעיה?" שואלת גל פז ועונה "הבעיה היא שהם לא יודעים שיש בעיה."

 

"מה היא תגיד לו שהוא איטי מידי?"

מסתבר שהתנהלות "עסקית" שכזו, יכולה להתקיים על אדי האופוריה המשפחתית לאורך זמן. כמה זמן? "עד שמגיע המשבר" מציינת גל פז את המועד. המשברים מתגלים ב-50 גוונים של אפור אנושי.   הגרוע שבהם הוא מחלה או פטירה של המייסד. "70% מהעסקים המשפחתיים שמשגשגים גם אחרי 5 שנים קורסים כשהמייסד נפטר." מצטטת גל פז את הסטטיסטיקה אבל מסתבר שגם מצבים קטסטרופאליים פחות עלולים להוביל לאותה התוצאה. "אבא שרוצה לצאת לפנסיה ומגלה שצריך לבנות מערך תפקידים חדש לדור ההמשך, שביתה איטלקית של עובדות שמסרבות לעבוד עד שהמנכל"ית, שותפה עסקית עם שתי אחיותיה, תפסיק את האפליה שהיא עושה לטובת אחת העובדות. או אמא שמבינה שהעסק המשפחתי היה יכול לצמוח הרבה יותר אלמלא הבן שלה היה מתאים לתפקיד של מנהל תפעול. "מה היא תגיד לו?" שואלת גל פז,  "שהוא איטי מידי?".

 

האתגר שעומד בפני גל פז בעבודה עם עסקים משפחתיים הוא כפול: לשמור על ההרמוניה  המשפחתית שהיא הנשמה של העסק ולדאוג לצמיחה העסקית שהיא הדלק שלו. למתכון המנצח מכניסה גל פז אלמנטים של טיפול, אימון וניהול. את המרכיב האחרון רכשה בעבודתה עם ארגונים כמנהלת שיווק, מנהלת תחום ומנהלת פרסום של רבים מהם.  

 

"הפרדה בין אמוציות למקצועיות חשובה כדי לייצר הבנות"

התוצאות באות לידי ביטוי בתקשורת שהיא מייצרת בין קרובי המשפחה. "אני נפגשת עם כל אחד לחוד כדי לשמוע את הצרות שלו", היא מתארת את התהליך "ולאחר מכן יושבת עם כולם ביחד כדי שגם האחרים ישמעו את מה שכל אחד חושב בלב", כי מסתבר שלב הבעיה היא שברוב העסקים המשפחתיים המעורבים רוצים לשמור על שלום בית ולכן לא נותנים לעצמם לבטא רגשות. "התוצאה", מדווחת גל פז "קנאה גדולה. חוסר פרגון. וכעס על כל המערכת."

 

הדרך לאחד את הכוחות הטובים בלי לפרק את החבילה, מתגבשת בצורת אמנה ברורה וכתובה שיוצרת הפרדה בין האמוציות למקצועיות. כצעד ראשון מציעה גל פז "לא לדבר בארוחת שישי על העסק ולקבוע ישיבות שבועיות מסודרות אחת לשבוע. הגדרת תפקידים, חזון עסקי, מטרות עסקיות, וערכים משותפים כל אלו חשובים מאוד," מדגישה גל פז, "כדי לייצר הבנות. הבנות אפילו בנושאים, שלכאורה נראים לא קשורים, כמו מימוש עצמי ועבודה מהבית. גם אם המימוש העצמי לא קשור לעסק," מבהירה גל פז, "עדיין חושב מאוד לאפשר אותו. היום אני יודעת שהפערים הניהוליים והאישיותיים בין הורי יצרו מריבות ומצב בו אבא שלי דעך. רק לימים, כשאימא שלי עברה ליזמות אחרת ואבא שלי חזר לתקופה מסויימת לים באילת שלאחריה למד הנהלת חשבונות והשתלב בחברת תלמה, שם הרגיש אהוב ומוערך, רק אז הוא חזר להיות מאושר."