מנהלים עסק משפחתי? כך תגרמו לו להרוויח יותר
איך להקטין את המתחים במשפחה ולהגדיל את ההכנסות בעסק. דרורית גל פז, מנטורית לייעוץ ופיתוח עסקים משפחתיים, הצליחה לפצח את השיטה. בנוסף, בסוף הכתבה מוזמנים להוריד את המדריך החינמי לעסק משפחתי מצליח.
כל העסקים המשפחתיים נפתחים מתוך אהבה ורצון טוב להתפרנס יחד בכבוד, לרוב הם צפויים להיקלע באמצע הדרך אל קשיים. אמנם לעבוד יחד עם בני משפחה יכול לשמש מתכון לצמיחה מטורפת, אולם לעיתים קרובות מתרחש בדיוק ההפך מכך.
"לא משנה איזה סוג של עסק משפחתי אתם מנהלים, המשפחתולוגיה העסקית היא כמעט תמיד זהה" טוענת דרורית גל פז, מאמנת ויועצת עסקית בכירה בתחום העסקים המשפחתיים כבר למעלה מ 18 שנים "לרוב יש ערבוב, בין הדינמיקה המשפחתית לדינמיקה העסקית המקצועית, אין הגדרת סמכויות, אין הפרדה בין העסק לבית, לעיתים קרובות יש ריכוזיות יתר שנמצאת בידי מייסד העסק, במקרים אחרים אין שום הצבת גבולות מול העובדים, כי הרי אנחנו משפחה. אז מה הבעיה? הבעיה המרכזית היא שרוב העסקים המשפחתיים לא מבינים בכלל שיש להם בעיה".
שיטת חמשת השלבים למען שלום המשפחה וצמיחת העסק
גל פז (MSC) מוכרת כאחת המנטוריות הבכירות בעולם העסקים המשפחתיים. מעבר להיותה מאמנת אישית, היא גם מטפלת, בעלת תואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית CBT, בנוסף היא גם יועצת עסקית בכירה וגם מגשרת. תחת שרביט הקסמים שלה עברו עם השנים מאות מתאמנים, בין היתר גם מותגים וחברות גדולות במשק הישראלי.
בשל ניסיונה הרב בתחום, ביקשנו לראיין אותה בנושא עסקים משפחתיים וגם לשמוע על השיטה שפיתחה "שיטת חמשת השלבים" המסייעת להניח את הדרמות המשפחתיות בצד ולהזניק את העסק להצלחה.
מעבר לפן המקצועי, גל פז עצמה גדלה בבית שבו להוריה היה עסק משפחתי עמוס באתגרים, מה שהפך עם השנים למנוע האישי שלה כמנטורית למשפחות במצבים דומים.
עסקים משפחתיים מצליחים יותר
כל העסקים המשפחתיים נפתחים עם הרבה רצון טוב | צילום אתר pixabay
"עסק משפחתי הוא כל עסק שיש בו מעל שני בני משפחה העובדים יחד" מסבירה גל פז " זה יכול להיות אב ובת, סבא ונכד, שני בני דודים או כל המשפחה כולה.
עסק משפחתי שלא מנוהל נכון יכול להפוך בקלות לשדה קרב. מהר מאד חילוקי עבודה הופכים למריבות קולניות, יש בלבול תפקידים, הביקורת שולטת בכל מקום ובהתאמה מדויקת לקרוסלת הרגשות, כשמצב הרוח ברצפה גם ההכנסות צונחות.
אולם מי שיודע לנהל אותו נכון, יכול ליהנות מיתרונות רבים. בני משפחה שלומדים איך להתגבר יחד על האתגרים הללו, מצליחים לא רק לשפר את מערכת היחסים אלא גם ההכנסות גדלות בהתאמה. ברגע שמניחים בצד את הדרמות הרגשיות, אפשר ליהנות מכל היתרונות שקשורים בעבודת צוות ומהעובדה שלבני המשפחה יש מחויבות עמוקה יותר כלפי העסק.
חשוב לדעת כי הסטטיסטיקות מראות שביחס לעסקים רגילים, עסקים משפחתיים מצליחים יותר. בישראל למעלה מ- 50% מהעסקים הם עסקים משפחתיים ורק 25% מהם נסגרים בשנה הראשונה להקמתם לעומת 80% מהעסקים שאינם משפחתיים." מוסיפה גל פז
מהם עשרת הדיברות שלך לניהול נכון של עסק משפחתי?
לנהוג בשקיפות: לנהוג בשקיפות בתקשורת לפני שייווצר כדור שלג שעלול להתפוצץ.
הגדרת תפקידים ברורה: צריך להעניק לכל אחד את התפקיד המתאים לו אחרת הוא יהפוך למתוסכל.
הפרדה בין האישי לעסקי: הפרדה בין האמוציות להגיון ולמקצועיות.
הגשמה עצמית : צריך לוודא שכל אחד בעסק מרגיש שהוא מגשים את עצמו ועובד מתוך היעוד שלו.
זמן איכות: רצוי ליצור תוכניות גיבוש מחוץ לשעות הפעילות הרגילות עם בני המשפחה והעובדים.
הסכמים ברורים: כתיבת אמנה משותפת תורמת המון להבנות, גורמת ליעילות בהתנהלות היומיומית ומייצרת שקט לכולם.
הצבת יעדים: לשבת יחד ולהציב יעדים ברורים לחברה כאשר כולם שותפים ומסכימים ליעדים אלו.
גישור בזמן הנכון: מוטב היה לו משפחות לא היו מחכות לפיצוץ ולבתי משפט כדי למצוא את הגשר לתקשורת.
תכנון מוקדם: להיערך לכל תרחיש במשפחה מראש לא לחכות שמשבר יקרה בלי להיות ערוכים.
מהפכות קטנות: כאשר יש פער בין דור המייסדים לדור ההמשך, הפתרון הוא "בייבי סטפס", צעדים קטנים לשינוי שלאט יוביל אל היעד, לא ניתן לכפות מהפכה על דור המייסדים.
במה מתמקדת שיטת חמשת השלבים להצלחה בעסק?
"הלב של שיטת חמשת השלבים עוסק ביצירת הקסם המשפחתי של הביחד, סדר וארגון מחדש של העסק. מצד אחד המשפחה ומצד שני העסק ובניית הגשר ביניהם, מה שמאפשר הרמוניה וזרימה.
בשיטת חמשת השלבים דואגת גל פז להשתמש בכל הכלים שעומדים לרשותה כמאמנת אישית, יועצת עסקית, פסיכותרפיסטית ומגשרת כדי לטפל בכל הצדדים: ברמה המשפחתית, האישית, הניהולית, העסקית, הכלכלית, התודעתית והחברתית.
ממותגים גדולים ועד לעסקים קטנים
שיטוט קצר באתר האינטרנט של דרורית גל פז מגלה שאימון עסקים משפחתיים כולל בתוכו מגוון רחב של תחומים בהתאם לסוג הלקוח. רשימת הלקוחות מראה שמדובר במגוון של עסקים מעסק קטן ומשפחתי ועד לחברות הגדולות במשק כגון תנובה, שופרסל, כללית, ישראייר, להב ועוד. כולם אגב מדווחים על הצלחה בעקבות ההסכמה לעבור את התהליך.
כך למשל משק משפחתי לייצור שמן זית כתב: "הפכנו למקצוענים ולא יותר ופחות חובבנים למדנו לא להגיד לא להצעות לשווק את העסק שלנו. זו הפעם הראשונה שהצבנו יעדי מכירה כמותי במסגרת זמן קצוב. מצאנו עצמנו דבקים ביעד ומשתדלים להגיע ליעד מלאי מוטיבציה יחד אתך בנינו לעסק המשפחתי שלנו מטרה ויעד להגיע אליה. הגענו למטרה קצת לפני היעד. הזנקת אותנו בגדול"
"לכל עסק שאני מגיעה אליו יש לי תשוקה מחדש להצליח" אומרת גל פז בעיניים נוצצות "יש עסקים שאני מלווה כבר ארבע עשרה שנים ויש עסקים שאני מגיעה לשתי פגישות ועדיין הלקוח מרגיש שגם בשתי פגישות הוא הצליח לפרוץ איזה מחסום".
לסיום, מהן 2 ההמלצות הכי חשובות שלך?
"ההמלצה הראשונה היא לא לחכות לדקה ה 90 , לא לחכות למשבר גדול שיאלץ את המשפחה לרוץ לבתי משפט, לרוץ לפסיכולוגים או להגיע למצב שבו הם מפסיקים לדבר זה עם זה. לצערי, אם מחכים לרגע האחרון הנתק גדול מידי, המשפחה מתפרקת וכולם שוכחים שפעם היה כאן עסק מצליח ואחווה משפחתית".
למשפחות שרוצות להצליח, ההמלצה שלי היא לקחת את האחריות בזמן להסכים ללמוד ממומחים לעסקים ומשפחות איך מנהלים עסק משפחתי ולקחת ייעוץ ממומחה איך להתנהל בצורה מקצועית. אף בית ספר לא מלמד איך לנהל עסקים משפחתיים, גם החברה לא מלמדת אותנו באופן טבעי איך לעשות הפרדה בין תרבות המשפחה האמוציונלית לבין תרבות העסק המקצועית. יחד עם זאת, זה עדיין לא אומר שאנחנו צריכים להמשיך לנהל את הדברים באופן ספונטני, למעשה אף פעם לא מאוחר להתחיל ללמוד איך להצליח".
ליצירת קשר דרורית גל פז – 054-4439343